De Historie

Het Zuiderziekenhuis in Rotterdam-Zuid staat al sinds de opening in 1939 bekend als ‘Het Zuider.’ Logisch dus, dat bij de herontwikkeling van het oude ziekenhuis niet lang nagedacht hoefde te worden over een herkenbare naam voor het project: Het ZuideR. Een iconische naam voor een iconisch gebouw dat door de jaren heen heel wat meemaakte. We nemen je graag even mee terug naar hoe het allemaal begon.

Vanaf het einde van de 19e eeuw ontwikkelde Rotterdam-Zuid zich in een razend tempo. De gemeente gaf daarom in 1929 opdracht om een nieuw ziekenhuis te bouwen aan de Groene Hilledijk. De financiële situatie van de gemeente Rotterdam leidde er in 1932 toe dat de bouw stilgelegd moest worden. Op dat moment waren alleen het Carré en de ruwbouw van het Poortgebouw voltooid. Het besef kwam, dat de financiële situatie het niet toe zou laten om het ziekenhuis volgens het oorspronkelijke plan op korte termijn te voltooien. Aangezien het voor de gemeente van groot belang was het ziekenhuis binnen een aantal jaar te openen, kreeg architect Ad van der Steur opdracht om met een rigoureus bezuinigingsplan te komen.

De paviljoens

In zijn plan schrapte Van der Steur alle gebouwen waarvan nog niet met de uitvoering was gestart. Hij ontwierp vervolgens twee nieuwe L-vormige vleugels, de paviljoens, die aan de noordzijde aan het hoofdgebouw grensden. De westelijke vleugel werd op de begane grond ingericht voor het laten verblijven van de patiënten van de afdeling interne geneeskunde, wat het gebouw de naam ‘intern paviljoen’ opleverde. Het paviljoen aan de overzijde van de binnenplaats was qua hoofdvorm en volume vrijwel identiek aan het intern paviljoenen werd op de begane grond gebruikt voor het onderbrengen van patiënten met een besmettelijke ziekte: het ‘besmet paviljoen’.

Tijdens de oorlog

Het Zuiderziekenhuis werd officieel geopend in 1939, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In 1941 werd het zwaar getroffen door een aanval met brandbommen. Een tumultueuze tijd, waarin een bijzondere band ontstond met de inwoners van Rotterdam-Zuid. Na de branden in het nabijgelegen Shell Pernis specialiseerde het ziekenhuis zich vanaf 1974 in de behandeling van brandwonden. In 1986 werd er zelfs een speciaal gebouw geopend voor deze expertise. Na een fusie verhuisde het ziekenhuis in 2011 naar een nieuwbouwlocatie en kwam het leeg te staan. Ondanks de aanvankelijke sloopplannen is het gelukt het Zuiderziekenhuis te behouden en gaat het nu een nieuwe levensfase in.

Van Zuiderziekenhuis naar het ZuideR

Het terrein en de gebouwen van het voormalige Zuiderziekenhuis, in de volksmond Het Zuider, worden na de restauratie en herbestemming een plek om te wonen, te leren en te werken. Zo zal het Zuider Gymnasium haar intrek nemen in het oude poortgebouw; het eerste categoraal gymnasium ‘op Zuid’. Ook is er in één vleugel van het poortgebouw kantoorruimte beschikbaar voor kleine zelfstandigen. In de twee paviljoens zullen ca. 30 grondgebonden stadswoningen worden gerealiseerd. Het Carré zal plek bieden aan ca. 80 Loft-appartementen.

Ben je benieuwd naar hoe het er vroeger was? Lees dan de verhalen van mensen-vertellen op de website van projectontwikkelaar Boei! Je zult ontdekken dat jouw toekomstige woonplek een zeer bewogen geschiedenis heeft.

Lees de verhalen op boei.nl